het Schaduwarchief

In deze rubriek vertellen we u over het reilen en zeilen van het archiefwezen.
De verhalen :

 

Het verhaal van Inge Misschaert, germaniste, lerares, auteur, gids MSK Gent, werkend lid van GOF en weldra kunsthistorica !  In het kader van haar scriptie heeft Inge zich vastgebeten in de omvangrijke “collectie Goetghebuer” van Archief Gent.  Ze laat u hier meelezen over haar ontdekkingen…

 

Goetghebuer in de kijker #1

Het Posthotel op de Kouter in Gent

Pierre Jacques Goetghebuer (1788-1866) was architect, historicus, tekenaar,
maar vooral verzamelaar. Zijn verzameling prenten, munten, foto’s en plannen
over Gent en omstreken vormde de start van de bekende Atlas Goetghebuer. In
deze reeks maandelijkse artikelen wordt telkens één collectiestuk in de kijker
gezet. Want de verzameling is groot en wordt vaak geraadpleegd, maar de
bezieler ervan een nobele onbekende. Hoog tijd om hem wat meer onder de
aandacht te brengen, en met hem ook zijn creaties.

Potloodtekening van P.J. Goetghebuer, door Felix De Vigne (Rijksmuseum prentenkabinet).

Pierre Jacques Goetghebuer wordt op 26 februari 1788 geboren, zijn vader is Jacques Goetghebuer en zijn moeder Marie Françoise Cauweryck. Zijn vader, Jacques Goetghebuer, is als architect aan de Académie verbonden en leidt zijn zonen Pierre Jacques en François Joseph ook in deze discipline op. Vooral Pierre blinkt uit in tekenen: hij wint dan ook de nodige medailles. In 1808 studeert de jonge Pierre Jacques cum laude af aan de academie en wordt er leraar, wat hij tot 1819 blijft.

Het mooiste hotel van Gent
Goetghebuer is niet bekend geworden als architect. Het enige gebouw dat hij zelf ontworpen heeft, is het Hotel de la Poste op de Kouter. Hij ontwierp het in 1815, op 27-jarige leeftijd. Voordien stond er een rococogebouw op die plek, ontworpen door Bernard De Wilde. Nadien vestigde Désiré Busso er de paardenpost. Deze werd verplaatst naar de Kouter omwille van de goede verbinding. Hij sprak de jonge Goetghebuer aan voor het ontwerp van een groot hotel op de plaats waar eerder een gildehuis stond.

Bouwplan getekend door Pierre Jacques Goetghebuer in 1815 (Archief Gent).

De bouw duurde een drietal jaar, want in 1818 werd de eigenaar aangemaand om het te laten afwerken. Eerst stond het bekend onder de naam Sint-Sebastiaanshof, daarna kreeg het de naam Posthotel. Het werd bijna meteen weer met afbraak bedreigd, doordat er een ontwerp kwam voor een nieuw operagebouw. Gelukkig ontwierp Louis Roelandt, stadsarchitect van Gent een heel ander plan, waardoor het – voor even nog – kon blijven staan. Het hotel werd echter in 1967 afgebroken ten voordele van een appartementsgebouw. Onderstaande foto laat het hotel zien in het begin van de twintigste eeuw, tijdens de Duitse bezetting.[1]

Posthotel aan de Kouter (Beeldbank Gent).

[1] Bronnen: De Vuyst, Wout, and Guido Everaert. De Handelsbeurs: De Metamorfoses Van De Gentse Hoofdwacht (18de-Begin 20ste Eeuw). Gent: Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde, 2001. Van Tyghem, Frieda. Pierre-Jacques Goetghebuer, Nationaal Biografisch Woordenboek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg ons op Facebook.