Projecten voorbij

 

Conservatie van de charterverzameling

Vrijwilligers werken aan de chartersVrijwilligers werken aan de charters

Archief Gent beheert een zeer rijke verzameling charters of oorkonden, daterend uit de middeleeuwen, waaraan een of meerdere zegels bevestigd zijn. Helaas worden ze niet in optimale omstandigheden bewaard: om goed te zijn moeten charters vlak worden opgeborgen, en niet opgevouwen in enveloppen zoals nu het geval is. Daarnaast moet ook buitengewone zorg besteed worden aan de bewaring van de fragiele zegels.

Het is de bedoeling de charters vlak te maken en te monteren op zuurvrij karton, terwijl de wassen zegels moeten worden gefixeerd om verder afbrokkelen tegen te gaan. Vervolgens wordt van de charters een digitale opname gemaakt. Zo zullen ze gemakkelijker geraadpleegd kunnen worden en hoeven ze niet telkens opnieuw te voorschijn gehaald worden, wat dan weer de bewaring ten goede komt.

Archief Gent heeft de mogelijkheden om de bewaaromstandigheden van de charters te verbeteren, maar voor de behandeling ervan ontbreekt de expertise. Daartoe wordt nu samengewerkt met Guy De Witte, een erkend restaurateur. Hij maakt de opgevouwen charters weer vlak, en leert het personeel van het Stadsarchief en enkele vrijwilligers hoe ze de charters met melinexstroken kunnen monteren op zuurvrij karton. Zo wordt knowhow opgebouwd in de instelling. Het digitaliseren gebeurt door de fotograaf van het Stadsarchief. In dit stadium worden de charters nog niet gerestaureerd: dat is een (dure) zaak voor later.

De stad Gent betaalt de materiaalkost en de opleiding van het personeel. Maar om de kosten van het vlakken van de charter te betalen, worden externe financiële middelen gezocht, in de vorm van giften. Met de steun van de Koning Boudewijnstichting (KBS) probeert het GOF middelen in te zamelen voor een betere conservatie van de charterverzameling van Archief Gent.

Vrijwilligers werken aan de charters

 

 

Meer informatie?
Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Guy Dupont (De Zwarte

 

Elk jaar kiezen de vrienden van het Stadsarchief een verwaarloosd object uit het archief waarvoor zij de nodige fondsen willen verzamelen. Het gros van de middelen wordt bijeengebracht op de jaarlijkse opendeurdag, waar meteen het resultaat van de restauratie van het voorgaande project wordt getoond.

 

 

 

Elk jaar kiezen de vrienden van het Stadsarchief een verwaarloosd object uit het archief waarvoor zij de nodige fondsen willen verzamelen. Het gros van de middelen wordt bijeengebracht op de jaarlijkse opendeurdag, waar meteen het resultaat van de restauratie van het voorgaande project wordt getoond.

 

Het Groot Plan van Gent, Jacques Horenbault (1619)
Groot Plan van Gent In 1618-1619 kreeg Jacques Horenbault, “schildere lantmeter en quaertmaeckere”, van het stadsbestuur de opdracht om de stad Gent en haar omgeving in beeld te brengen. Het werd een schilderij op papier van 1.65 bij 1.95 m, met een zeer gedetailleerde weergave van de stad en het buitengebied binnen de grenzen van de Rietgracht. De kaart is echter in slechte staat en vormde het onderwerp van de sponsoractie in zowel 2007 als 2008.
Over Jacques Horenbault publiceerde het Stadsarchief Van walsites en speelhoven. Het Vrije van Gent bij Jacques Horenbault (1619). Lees meer op gentblogt.be.

Uyt affectie ende pure liberale gifte. Schenkinge aan de Armenkamer (ca. 1641)
Kalender van de Armenkamer 
In 2006 kwam de perkamenten kalender van de Armenkamer van circa 1641, met het overzicht van de schenkingen aan de Armenkamer (reeks LXXXI nr. 1508) aan de beurt. Deze restauratie werd mogelijk gemaakt dankzij sponsoring door Waanders Uitgevers NV.
De kalender van de Armenkamer heeft sinds begin oktober 2010 een nieuw onderkomen gevonden in het STAM.

Den “Witten Bouc” (ca 1440)
Wittenboeck
In 2004 werd de zogenaamde “Witten Bouc” (reeks 93bis nr. 1) uitgekozen als sponsorproject. Dit cartularium of oorkondenboek van circa 1440 is van kapitaal belang voor de kennis van de Gentse middeleeuwse geschiedenis.
Den “Witten Bouc” heeft sinds begin oktober 2010 een nieuw onderkomen gevonden in het STAM.

Ommelooper (1788)
Ommelooper
De “ommelooper” Het Vrije van Gent buiten de Dampoort, Meulesteedsesteenweg, Antwerpse- en Dendermondsesteenweg (reeks 98 Atlassen nr. 17), een kaartenboek van het Vrije van Gent buiten de Dampoort (1788) was de keuze in 2003.

 

 

 

 

Vrede van Gavere (1493)
Vrede van Gavere Het charter van de Vrede van Gavere uit 1453 (SAG, reeks 94, nr. 612) kreeg zijn broodnodige behandeling dankzij de opbrengst van 2002. Ook dit charter verhuisde begin oktober 2010 naar het STAM.

 

 

 

 

 

Fotoalbums Gentse opera

Maria Galvany de TejadaDe digitalisering van de vier fotoalbums (1858-1924) van de Gentse opera kon gerealiseerd worden dankzij de GOF sponsoractie “Digitale Diva’s” op 2 september 2001.

 

 

 

 

 

 

Restauratie van de oudste hydrografische kaart van Gent (16de eeuw)

Oudste Hydrografische kaart van Gent De opendeurdag van 2000 stond in het teken van de restauratie van het Hydrografisch plan van Gent met oudste afbeelding van het Nieuwe Kasteel, midden 16de eeuw. De restauratie werd uitgevoerd door het atelier Rudolf Roels uit Gent.